Съботни палачинки

18-02-2012

Продукти:

  • 1 литър прясно мляко
  • 4 яйца
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. сода
  • брашно

Събота! В общия случай събуждането е по тъмно, измъкването от леглото - трудно, обличането - бавно и концентрирано, раницата - в най-добрия случай е приготвена от предната вечер, пакетът ръжени бисквити за закуска в колата - също. Тръгваме. Бързаме. Пристигаме с 10 минути закъснение на мястото за срещата. Потегляме, още е тъмно… Някъде извън София посрещаме изгрева, хрупайки ръжени бисквити в колата, а пред нас се е ширнало чудното било на Планината…

Има обаче и “специални” случаи, в които съботата предполага излежаване до 10 и закуска в 12. А закуската традиционно е палачинки!

От посочените продукти се получават 20 бр. палачинки, а технологичното време за приготвянето им е около 2 часа.

Палачинките стават най-пухкави и крехки, ако се бъркат с телена бъркалка. Пробвала съм и с миксер, но по този начин тестото става жилаво и твърдо.

Млякото и яйцата се разбъркват и към тях постепенно се прибавят брашното, содата и солта. Добавя се брашно до получаването на гладка смес с гъстотата на боза.

Палачинките се пекат в силно сгорещен тиган с малко мазнина (аз използвам слънчогледово олио). Когато са готови се намазват с масло.

Пълнежът е въпрос на лични предпочитания. За мен любими си остават козе сирене, мед или домашно сладко от малини. :)