Френски багети

16-01-2013

 Френски багети 

Продукти:

  • 2 ½ ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. топла вода
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • ½ пак. суха мая за хляб
  • 1 жълтък

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Едва ли някой ще отрече, че мирисът на прясно изпечен хляб е несравним! Със сигурност ви се е случвало някоя студена делнична сутрин да вървите по улицата и от някоя пекарна наблизо да доловите познатия изкусителен аромат. Няколко минути по-късно излизате от същата тази пекарна, държейки в ръка хартиен плик, пълен с топъл хляб, а всичко наоколо е някак по-светло и усмихнато! А сега си представете радостта и удовлетворението от това да приготвите сами любимия си хляб! Изобщо не е трудно! Багетите от рецептата по-долу може да хапвате както току-що изпечени (силно препоръчително е поне да ги опитате, докато са топли!), така и студени на следващия ден. Ще се изненадате колко меки и вкусни са, за разлика от хлебчетата, предлагани в големите вериги супермаркети, които за няколко часа стават твърди и жилави. А сега по същество...

Френски багетиМаята и захарта се разтварят в 1 ч.ч. топла вода. Оставят се за 10-15 минути на стайна температура, за да се активира маята. Важно е водата да е топла, а не гореща, защото в гореща вода маята няма да се активира. Че маята се е активирала, познаваме по балончетата, образували се по повърхността на водата.

В друг съд се пресяват брашното и солта. Постепенно се изсипва подсладената вода с маята. Сместа се разбърква и когато се сгъсти достатъчно, се пренася върху набрашнена повърхност. Тестото се меси 5-10 минути, след което се оформя на топка, намазва се с няколко капки олио и се оставя да втасва на топло за 40 минути.

Втасалото тесто се омесва още един път, след което се разточва във формата на правоъгълник с размери 30х40 см. Според оригиналната рецепта правоъгълникът се разделя на две равни части и от тестото се оформят две багети с дължина 30 см. Аз предпочетох да направя шест малки хлебчета, защото ми се струват по-практични за съхранение. Разделих правоъгълника на шест равни части, в резултат на което получих шест по-малки правоъгълника с приблизителни размери 13х15 см. Всеки правоъгълник се навива на руло и се оформя хлебче.

Оформените багети се поставят в тава на два пръста разстояние една от друга. С помощта на остър нож се правят няколко прореза по повърхността на всяко хлебче, след което се оставят да втасат отново за още 40 минути.

Един жълтък се разбърква с 1 с.л. вода. Втасалите хлебчета се намазват с разбития жълтък.

Багетите се пекат 20-25 минути в предварително загрята фурна (при 200 градуса).

Рецептата намерих в allrecipes.com .