Домашна лимонада

15-10-2013

 Лимонада 

Продукти:

  • 12 лимона
  • 90 гр. корен от джинджифил
  • 10 с.л. мед
  • ½ ч.ч. вода

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

До скоро единственият ми досег до джинджифил беше по повод приготвянето на джинджифилови коледни сладки. Предвид пикантния му вкус, винаги съм го използвала предпазливо и в малки количества. И така до началото на това лято, когато опитах домашната лимонада с джиджифил, приготвена от моя приятелка. Резултатът - любов от първата глътка! :) Лимонадата е идеална за разхлаждане в летните жеги, но предвид съставките и, е много полезна и за през зимата, когато сме по-податливи на настинки и грип. И докато медът и лимоните са "класика" през зимните месеци, то джинджифилът ги допълва идеално и не бива да се пренебрегва. Силното му тонизиращо и противовъзпалително действие се усеща почти веднага!

За приготвянето на лимонадата ще опиша два варианта, според това каква сокоизтисквачка имате на разположение.

I вариант

Аз правя лимонадата по този начин, тъй като имам центробежна сокоизтисквачка. Джинджифилът и лимоните се обелват и изцеждат в сокоизтисквачката. Винаги пускам първо джинджифила, а след него лимоните, за да може лимоновият сок да отмие остатъците от джинджифил по каналчетата на машината. От 12 лимона при мен се получиха около 600 мл сок. Медът се слага в купа и се залива с ½ ч.ч. хладка вода, за да се разтвори. Лимоновият сок и разтвореният мед се смесват в общ съд (бутилка, буркан) и се разклащат, за да смесят равномерно.

ІІ вариант

Този вариант може да ползвате, ако имате цитрус преса. Лимоните са изцеждат в цитрус пресата. Джинджифилът се обелва и нарязва на много ситни парченца. В купичка се изсипва накълцаният джинджифил и 1-2 с.л. от лимоновия сок, след което се пасират до получаването на гладка каша. От тук нататък действията се повтарят като в първия вариант.

Така полученият концентрат може да се съхранява в добре затворен съд в хладилник за около 2-3 дни. Преди употреба се разклаща добре и се разрежда с вода на вкус. На мен ми харесва в съотношение 1:1. По желание може да се добавят скълцани листенца свежа мента.