Панна Котта (Panna Cotta) със сладко от ананас

17-08-2012

 Панна Котта (Panna Cotta) със сладко от ананас

Продукти*:

За Панна Котта:

  • 400 мл течна сметана
  • 2 с.л. захар
  • 1 пак. желатин-фикс или желатин

За сладкото:

  • 3 шайби ананас (пресен или от консерва)
  • 2 с.л. захар
  • 1 пак. ванилия или няколко капки есенция
  • 4 с.л. вода

Панна Котта е бърз италиански десерт от варена сметана, захар и желатин. При някои рецепти срещнах, че се добавя и мляко в количество 1:1 със сметаната - по този начин десертът би станал по-лек и нискомаслен. Докато го правех ми хрумна, че следващия път мога да опитам с мед, вместо захар - не виждам причина да не стане, но пък ще си промени вкуса.

Панна Котта:

Сметаната със захарта се оставя на умерен огън и при постоянно бъркане се изчаква да заври. Целта е захарта да се разтвори напълно в течната сметана. След като заври, сметаната се сваля от котлона и към нея се прибавя желатинът. Аз използвах желатин-фикс, за който научих от Емо. Той се прибавя директно към сметаната, без предварително накисване. Ако все пак използвате обикновен желатин, пригответе го според описанието на пакетчето. Подсладената сметана с разтворения в нея желатин се разпределя в две чаши. Добре е стените на чашите да са съвсем леко намазани с олио, за да се отдели по-лесно кремът, когато дойде време да се сервира. Чашите с Панна Котта се оставят в хладилник за поне 3-4 часа, а най-добре за една нощ.

Сладко от ананас:

Ананасът (аз използвах от консерва) се нарязва на парченца, залива се с останалите продукти и се слага на котлона при умерен огън. Сместа се оставя да ври 5 минути, докато част от водата се изпари и се получи гъст захарен сироп. Готовото сладко се оставя да се охлади.

Охладената Панна Котта се "обръща" в чинийки за сервиране и отгоре се полива със сладкото от ананас. 

* Посочените продукти са за 2 порции от десерта.

Рецептата е адаптирана от Taste.com.au .