Тарт с круши, синьо сирене и бадеми

28-02-2012

Тарт с круши, синьо сирене и бадеми

Продукти:

  • 450 гр. многолистно тесто (бутер тесто)
  • 3 големи круши
  • 50 гр. сурови бадеми
  • 100 гр. синьо сирене
  • 200 мл. неподсладена сметана
  • 2 яйца

След като направих Пастет от синьо сирене, сметана и ядки ми остана малко парче синьо сирене, което си наумих, че ще вкарам в някой сладкиш. Изборът не беше труден, тъй като отдавна си бях харесала рецептата в блога на Йоана.

Вместо форма за пай използвах обикновена тавичка с диаметър 26 см.

Бутер тестото трябва да се остави в хладилник за една нощ, докато се размрази постепенно и напълно.

С размразеното тесто се покрива тавата, върху него се поставя хартия за печене и тавата се пълни с бобени или лещени зърна. Целта на последните е да натежат и да не позволяват на тестото да се надига.

Така приготвената основа за тарта се пече за 15-20 минути в предварително загрята фурна (при 200 градуса).

През това време крушите се разполовяват, почистват се от семките и се обелват. Беленето може да се пропусне, ако използвате сорт круши с фина кора. По повърхността на всяка половинка круша се правят разрези, без да се срязват напълно.

Суровите бадеми се бланшират за 3-4 минути в кипяща вода, след което се обелват и се разрязват на половини или четвъртини, по дължина.

С помощта на вилица или телена бъркалка яйцата се разбиват заедно със сметаната и към тях се прибавят нарязаните бадеми.

Междувременно основата за тарта вече е готова. Хартията със зърната се отстранява. Върху тестото се нареждат крушите, а между тях се разпределя равномерно натрошеното синьо сирене. Всичко се залива с яйчната смес.

Тартът се допича за още 25 минути (при 180 градуса).

Сервира се охладен.

Рецептата е адаптирана от “Кулинарно - в кухнята с Йоана”.