Тарт Татен (Tarte Tatin)

05-03-2012

Тарт Татен

Продукти:

  • 1 кг. ябълки
  • 200 гр. брашно
  • 120 гр. масло
  • 150 гр. захар
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1/2 ч.ч. вода

Тарт Татен (Tarte Tatin) е един от най-популярните френски десерти. Този сладкиш е бърз и лесен за приготвяне, а крайният резултат е с богат карамелен вкус и аромат на масло. Срещала съм различни вариации на рецептата, относно начинът на приготвяне и необходимите продукти. Тук споделям рецепта за Тарт Татен, която знам от майка ми.

И така...

Брашното се смесва със солта и 1 с.л. захар. Към сухата смес се прибавят 100 гр. масло, нарязано на ситни кубчета, и водата. Размесва се до получаването на меко тесто, което се оформя на топка и се оставя “да почива”.

В кръгла тавичка (с диаметър 26-28 см) се изсипват 100 гр. захар и 3 с.л. вода. Оставят се в силно загрята фурна до получаването на светъл карамел. През това време ябълките се обелват и почистват от семките. Нарязват се на тънки полумесеци

Когато карамелът е готов, тавичката се вади от фурната и върху него се подреждат в кръг ябълките.

Тестото се разточва върху набрашнена повърхност на тънка кора с дебелина не повече от половин сантиметър. Ябълките се покриват с разточеното тесто. Отгоре се поръсва с останалата захар и се разпределят 20 гр. масло на бучки.

Пече се при предварително загрята фурна (на 180 градуса) за 25-30 минути.

Докато е още горещ, сладкишът се обръща върху кръгъл поднос. Сервира се след като изстине. По желание може да бъде гарниран с разбита сметана.