Скумрия с мащерка и лимон

20-02-2012

Скумрия с мащерка и лимон

Продукти:

  • 4 риби
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 1 лимон

Напоследък вкъщи се опитваме да увеличим употребата на риба, за сметка на червените меса. Не ме разбирайте погрешно - няма да ставаме вегетарианци, за сега. :) Освен пълноценни белтъци, месото на рибата съдържа много витамини, аминокиселини и минерали. Бедно е на наситени мазнини и холестерол. Тези му качества го правят, освен вкусна, и много полезна храна.

Признавам си, опитът ми в готвенето на риба клони към нула и до скоро дори не бях чистила риба. Тепърва предстои да изпробвам нови рецепти или да си измислям свои. :)

И така…

Рибите се почистват от главите, опашките и вътрешностите. Първо се отрязват главата и опашката, а след това рибата се разпаря по дължината на корема и се изваждат вътрешностите. Много е важно месото да се измие старателно от кръвта, защото в противен случай печената риба придобива неприятен горчив вкус.

Лимонът се нарязва на тънки колелца, а подправките се смесват.

Всяка риба се поръсва отвън и отвътре с подправки и вътре се нареждат разполовени резенчета лимон.

За да не изпадат лимоните, двете половини на рибите се прихващат с клечки за зъби. Оставят се да престоят за 15 минути, след което се поливат с малко мазнина (аз използвам олио) и се пекат на фурна при 180 градуса до готовност.

Тази рецепта е резултат от моя импровизация.