Павлова с кайсии и праскови

15-06-2012

Торта Павлова

Продукти:

За блата:

  • 4 белтъка
  • 180 гр. захар
  • щипка сол

За крема:

  • 200 гр. заквасена сметана
  • 200 мл сладкарска сметана
  • 3 с.л. пудра захар

Плодове: 

  • 10-12 бр. кайсии
  • 3 бр. малки праскови

Поводите да направя Павлова бяха два - 1. втори ден имах досадно главоболие, което не минаваше с много пиене на вода, както обикновено и 2. вечерта щяхме да имаме гости, с които се виждаме доста рядко, и събитието определено заслужаваше специален десерт. Надявах се, че ако отлепя поглед от компютъра и лекциите за няколко часа, главоболието ми ще мине - така и стана. А що се отнася до гостите - Митака, за който не знаех, че не обича торти, много я хареса и си изяде цялото парче, което си беше голям комплимент, спор няма. 

Блатът:

Белтъците и солта се разбиват в суха купа. Когато започнат да се сгъстяват и да побеляват, към тях се прибавя захарта - лъжица по лъжица. Разбиват се докато сместа се сгъсти толкова, че като обърнеш купата наопаки, не се стича. 

Разбитите белтъци се изсипват в предварително покрита с хартия за печене тава и се разстилат в кръг с диаметър около 25 см. С помощта на лъжица се оформя лека вдлъбнатина в средата на кръга. Блатът се пече около 1.5 часа в предварително загрята фурна (при 100 градуса). Готовият блат се оставя да поизстине за 5 минути, след което се освобождава от хартията и се пренася в чинията за тортата.

Кремът:

Заквасената сметана се разбърква с пудрата захар, след което постепенно към тях се прибавя течната сметана и разбиването продължава още 5-7 минути. В резултат трябва да се получи лек и пухкав крем.

Плодовете:

Кайсиите и прасковите се нарязват на полумесеци, като се оставят върху кухненска хартия за някоко минути минути. Целта е да са сравнително сухи при нареждането върху крема, за да не го разводняват.

Сглобяване на тортата:

Кремът се разпределя върху изстиналия блат и връху него се нареждат плодовете в кръг.

Добре е тортата да се направи непосредствено преди да бъде сервирана.


Рецептата научих от Кулинарно — в кухнята с Йоана.