Днес готви Хидe: Окономияки (お好み焼き)

12-09-2012

 Окономияки

Продукти:

  • 100 гр. пшенично брашно
  • 160 мл. вода
  • 2 яйца
  • 300 гр. зеле
  • 200 гр. филе от калмари или
  • 200 гр. свинско филе
  • майонеза
  • Окономи сос

Хиде е японец и от една година работи в Мицубиши, Германия. Учи немски от няколко месеца и се справя страхотно! Първоначално ми се стори странно, че толкова бързо е напреднал с езика, но след като го поопознах, стигнах до извода, че всичко си е в реда на нещата. Хиде е много общителен, приятелски настроен, гостоприемен и спокоен. Това му помага с лекота да преодолее езиковата бариера и да общува пълноценно с много и различни хора - независимо дали чужденци или германци, на немски. В началото на август Хиде ни покани на гости в дома си във Фройденщадт - градче в полите на Шварцвалд, и ни сготви Окономияки - традиционно японско ястие. Според него японската кухня е твърде непопулярна в Европа и разнообразието и далеч не се изчерпва само със Суши...

Зелето се рарязва на тънки лентички. 

От брашното, водата и яйцата се прави гладко палачинково тесто, към което се прибавя нарязаното зеле. Всички продукти се разбъркват добре.

Хиде приготви Окономияки в два варианта - със свинско и с калмари. На мен повече ми хареса комбинацията със свинско, но мнението ми не е безпристрастно, тъй като не съм голям фен на морските дарове. 

Калмарите се нарязват на лентички, а свинското - на кубчета.

Върху плоча с незалепващо покритие се капват няколко капки мазнина и се изчаква докато се сгорещи. Част от месото/калмарите се слагат на плочата за 2-3 минути, докато се позапекат. След това върху тях се разстила пласт с дебелина 2 см от тестото със зеле. Окономияки се пече 7-8 минути от едната страна, след което се обръща от другата за още 5-6 минути.

Малко преди да се свали от плочата, ястието се поръсва с майонеза и Окономи сос. Окономи е вид японски сос, който се използва за различни ястия, и съдържа доматен сос и соев сос.

Яде се докато е още топло и много върви с неподправени... репички! :)