Тиквеник

23-10-2013

 Тиквеник 

Продукти:

  • 500 гр. фини точени кори за баница
  • 750 гр. тиква (почистена и обелена)
  • 300 гр. захар
  • 100 гр. овесени трици
  • 100 гр. натрошени орехи
  • 1 ч.л. канела
  • 25 гр. масло
  • олио

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

За тиквеник може би има толкова рецепти, колкото са и домакините, които го приготвят. Опитвала съм безброй тиквеници, като единственото общо между тях е било съдържанието на тиква в плънката. Сред всички определено фаворит е тиквеникът, който приготвя майка ми - с вити кори, много плънка, орехи! :) И понеже напоследък много ми се ядеше тиквеник, а съм далеч от вкъщи, реших, че ще направя опит да го приготвя сама по нейната рецепта. Е, рецептата претърпя малки промени (в магазина нямаше чиста галета, а само овкусена за панировка, затова вместо галета използвах овесени трици) и тиквеникът не стана съвсем като на майка ми, но това само потвърди мнението ми от по-горе, че така или иначе два еднакви тиквеника няма! :)  

Тиквата се настъргва на едро ренде в самостоятелен съд.

В купа се смесват захарта, овесените трици, орехите и канелата. Аз използвах кафява захар "Мускавадо" за уж по-здравословно, но предвид, че майка ми винаги прави тиквеника с бяла захар, смея да твърдя, че видът захар не е определящ за вкуса на готовата баница. Овесените трици имат за цел да заместят галетата, която обикновено се слага, за да "подсуши" тиквата с по-високо съдържание на вода. Изводът ми след този първи опит е, че и триците вършат чудесна работа в тази посока. Орехите натроших на сравнително едри парченца с идеята да бъдат по-осезаеми на фона на цялата плънка.

Направих тиквеника в кръгла тава с диаметър 31 см, като използвах 12 (6х2) бр. фино точени кори. Обикновено пакетите от 500 гр. съдържат 16 бр. кори, така че евентуално ще ви останат 4 бр., които можете да съхраните няколко дни в хладилник и да ги използвате за нещо друго. Аз мисля да направя моите останали кори на Кошнички с гъби и сирене.

Плънката за всяка отделна кора се приготвя непосредствено преди да бъде разпределена върху кората. За целта тиквата и сместа от сухи съставки се разделят мислено на шест равни части. В отделна купа се смесват по една част от тиквата и сухите съставки.

Корите се взимат две по две, като горната кора се намазва с малко олио. Върху нея се разпределя тиквената плънка и кората се навива на руло по дължина. Действията се повтарят и за останалите 5х2 бр. кори. Готовите рула се нареждат на спирала в предварително намазнената с олио тава. Върху навитата баница се разпределят малки бучки масло.

Тиквеникът се пече около 45 минути в предварително загрята фурна (при 180 градуса).